Відпочивайте з нами!
Ваш персональный консультант Валентина
Залишіть своє ім'я та номер телефону, найближчим часом ми з вами зв'яжемося.

Ейфелева вежа: ТОП-10 цікавих фактів про "залізну леді" Франції






Ейфелева вежа у Парижі є одним з головних символів французької столиці. Зараз вона є одним з популярних місць серед туристів і викликає лише захоплення. Однак, так було не завжди. Коли інженер Гюстав Ейфель побудував її, знайшлося багато скептиків, які вказували, що вежа не вписується в навколишні краєвиди і її необхідно прибрати. 15 травня, Ейфелева вежа відсвяткувала свій 130-й ювілей. 

10 цікавих фактів про Ейфелеву вежу: 

1. Рішення звести арку в центрі Парижа прийняла місцева влада. Арка повинна була служити входом на Всесвітню виставку, приурочену до 100-річчя взяття Бастилії. У конкурсі з будівництва арки взяли участь понад 100 проектів. Переможцем виявився проект інженерного бюро Гюстава Ейфеля.

2. Ейфель побудував свою вежу із готових частин за 2 роки. Примітно, що жоден працівник, який будував вежу не загинув під час робіт на висоті.

3. Ейфель розумів, що на вежу впливатиме вітер, перепади температур і вода, тому він розробив конструкцію, що пропускає потоки повітря, які в свою чергу будуть осушувати спорудження. Завдяки цьому вежа витримала ураган 1999 року, коли швидкість вітру досягала 200 км/г.

4. За період свого існування вежа неодноразово міняла колір від жовтого до червоно-коричневого. Останнім часом її фарбують у "коричнево ейфелевий", який створюють шляхом змішування трьох відтінків коричневого. Роботи з фарбування башти проводяться кожні 7 років, їх приблизна вартість становить близько 4 млн євро.

5. Багато художників і письменників виступали проти будівництва вежі, вважаючи, що вона може порушити паризький стиль. Серед них був і Гі де Мопассан, який згодом регулярно обідав у ресторані вежі, щоб її не бачити з вікна.

6. Ейфелеву вежу відвідували не тільки відомі особистості, а й тварини. У 1948 році на першому поверсі вежі побувала 85-річна слониха в супроводі директора цирку Bouglione.

7. До речі, Ейфелева вежа має кілька прізвиськ. Її також називають "Велика залізна дама" і "головна Мадмуазель Парижа".

8. Головна визначна пам'ятка Парижа могла називатися не Ейфелева вежа, а вежа Бьонікхаузен. Справа в тому, що предки Ейфеля емігрували до Франції з німецького містечка біля гір Айфель. Їх справжнє прізвище звучало як Бьонікхаузен, але вони вирішили замінити його назвою місцевості, яка, на їхню думку, краще звучало на французький манер.

9. Ейфелева вежа є одним з улюблених місць молодят, однак і сама пам'ятка перебуває у шлюбі. Сталося це у 2007 році, коли американка Еріка ЛаБрі зареєструвала шлюб з творінням Ейфеля. Місцева влада не визнали шлюб офіційно, проте дівчині дозволили змінити прізвище. Тепер її звуть Еріка Ла Тур Ейфель.

10. Ейфелева вежа приваблювала не тільки романтиків, а й самогубців. Так, протягом існування вежі близько 400 відвідувачів покінчили життя самогубством. Перше самогубство сталося через 9 років після відкриття вежі в 1898 році, а останнє - в 2012-му.

Те, що вежа є найбільш популярною спорудою у світі підтверджує наявність великої кількості двійників. Так, Ейфелеві вежі є у США, Данії, Румунії, Казахстані, Китаї та в Україні.



Отзывы
Статті Читать все
Новини Читати все