Відпочивайте з нами!
Ваш персональный консультант Валентина
Залишіть своє ім'я та номер телефону, найближчим часом ми з вами зв'яжемося.

Правила перевезення через кордон: гроші, алкоголь, продукти, мистецтво та інші товари






    Літо – пора відпусток, тому ми пропонуємо ознайомитись із певними правилами перетину кордонів. Збираючись у подорож корисно знати, скільки можна перевозити через кордон грошей, алкоголю, продуктів чи інших речей, аби не виникло проблем із митницею.
Ми нагадуємо головні правила переміщення валюти, інших цінностей і товарів через митний кордон України.

Звісно, найзручніше перевозити кошти за кордон у безготівковому вигляді – на банківських картках, дебетових чи кредитних. У цьому випадку обмежень щодо вивезення грошей з України або ввезення їх в Україну немає.
Але без готівки зазвичай не обійтися.

996207_15167553

Яку максимальну суму можна вивезти за кордон і ввезти з-за кордону?
Це регламентує інструкція про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, затверджена постановою правління Національного банку України від 27.05.2008 № 148. Функції з контролю за її дотриманням покладено на митні органи.

БЕЗ письмового декларування митному органу громадянин (фізична особа) має право ввозити в Україну та вивозити за межі України готівку в сумі, що не перевищує 10 000 євро в еквіваленті.
Якщо сума переміщуваних коштів більша, ніж 10 тисяч євро за курсом, фізична особа має право везти її за умови письмового декларування в повному обсязі.

Tiffany_charms

Скільки можна ввозити золота й прикрас з-за кордону (і вивозити в іншу країну)?
Відповідно до норм Митного кодексу, золоті та срібні ювелірні вироби, персні, сережки та ін., придбані в іншій країні, ввозяться через аеропорт як особисті речі й не оподатковуються, якщо їх вартість не перевищує 1000 євро.

На таких самих умовах не оподатковуються й інші особисті речі, що ввозяться повітряним транспортом. Разом із тим митник має право попросити вас письмово їх задекларувати.

Якщо йдеться про наземний і морський транспорт, то неоподатковувана вартість покупок – 500 євро.

Якщо вартість ювелірних виробів, які ввозяться через аеропорт, перевищує 1000 євро (і 500 євро – в інших точках перетину кордону), то уповноважені особи складають протокол і оподатковують товар ввізним митом за ставкою 10% плюс податок на додану вартість, але тільки в тій частині, що перевищує суму 1000 євро/500 євро відповідно.
Загалом доплата становитиме близько 30% “надмірної” суми.

Тобто якщо куплена вами каблучка коштує 1010 євро, то сплатити мито доведеться лише з 10 євро. З вас – близько 3,30 євро.

У будь-якому разі, якщо ви подорожуєте літаком і вартість ваших покупок – менше 1000 євро, доцільно зберегти чеки, які засвідчать загальну суму ваших придбань.

 

Скільки можна ввозити з-за кордону речей/товарів узагалі?
Загалом, письмовому декларуванню підлягають не лише прикраси і коштовності, а й усі товари (крім підакцизних), сумарна вартість та/або загальна вага яких перевищує такі обмеження: вага – 50 кг; вартість – 1000 євро в аеропортах, 500 євро – на водному чи сухопутному кордоні.

І всі товари оподатковуються ввізним митом за ставкою 10% плюс ПДВ в частині, що перевищує 1000/500 євро або вагу 50 кг.

Товари загальною вартістю до 500 євро (наземним і морським транспортом) і до 1000 євро (авіатранспортом) та вагою 50 кг ввозяться без оподаткування.

У кожному випадку йдеться про перетин кордону не частіше ніж раз на добу.

 2012_kartyny

Культурні цінності (картини, скульптури і т.п.) ввозяться:
– якщо вони не оголошені в міжнародний розшук і у вас є документи, які підтверджують ваше право власності на них.
Вивозяться – за наявності дозвільних документів

Вивезення товарів
– Товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10 000 євро (за винятком товарів, на які встановлено вивізне мито, та/або на які державними органами видаються документи необхідні для здійснення митного оформлення), вивозяться вільно.

license-wholesale-trade-01

Скільки можна ввезти та вивезти з України алкоголю і тютюнових виробів
Не допускається вивезення за межі митної території України алкогольних напоїв та тютюнових виробів громадянами, які не досягли 18-річного віку.

Громадяни, які досягли 18-річного віку, можуть вивозити алкогольні напої та тютюнові вироби на одну людину один раз на 24 години:
1. 200 сигарет або 50 сигар або 250 грамів тютюну, або ці вироби в наборі загальною вагою, що не перевищує 250 грамів;
2. 5 л пива, 2 л вина, 1 л міцних (із вмістом спирту понад 22%) алкогольних напоїв.

Банківські метали
Фізична особа має право ввозити в Україну і вивозити за межі України банківські метали вагою, що не перевищує 500 г, у вигляді зливків і монет на умовах письмового декларування митному органу в повному обсязі.
При вивезенні за межі України банківських металів вагою, що перевищує 500 г, у вигляді зливків і монет фізична особа повинна отримати індивідуальну ліцензію на вивезення за межі України банківських металів. Ліцензію видає територіальне управління Національного банку за місцем проживання фізичної особи.

korud
“Зелений” і “червоний” коридор:
що загрожує людині, яка намагається ввезти товарів на суму, що перевищує ліміт (1000/500 євро)?

У випадку, коли людина проходить через так званий “зелений коридор” (де передбачено спрощений митний контроль), а в неї виявляють більше товарів, ніж можна ввозити без мита, складається протокол про порушення митних правил.
Але конфіскація товарів не належить до компетенції митниці. Тому після складання протоколу людину відпускають. Рішення про подальшу долю цих товарів виносить суд.
Як правило, нерезиденти (іноземні громадяни, особи без громадянства та громадяни України, які постійно проживають за кордоном, у тому числі ті, хто тимчасово перебуває на території України) повинні заплатити штраф у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів громадян.

Станом на 2015 рік неоподатковуваний мінімум доходів громадян становить 17 гривень.

Резиденти (громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, в тому числі тимчасово перебувають за кордоном) оплачують штраф за рішенням суду.Через “червоний коридор” слід проходити, якщо в того, хто в’їжджає, є товари на суму понад 1000 євро, абовалюти більше, ніж 10 тисяч євро, або незадекларовані культурні цінності, предмети флори й фауни.

glav3
Правила ввезення нових мобільних телефонів

Не всі знають, що на ввезення нових мобільних телефонів необхідний дозвіл Укрчастотнагляду. Два телефони провозити можна, але люди часто везуть два свої і ще два-три – в подарунок.
За вартістю вони можуть і не перевищувати ліміт, проте людина мимоволі стає порушником митних правил.
Так само не слід ввозити більше двох ноутбуків.


Продукти харчування,
вартість яких не перевищує 200 євро, можна ввозити в таких кількостях:

– в упаковці виробника – максимум однієї або загальною вагою, що не перевищує 2 кг;
– без упаковки – у кількості, що не перевищує 2 кг кожного найменування на одну людину;
– без упаковки – неподільний предмет, готовий до безпосереднього вживання в кількості не більше одного найменування на одну людину.

1446070202316
ОСОБИСТІ РЕЧІ
Перелік предметів, віднесених до особистих речей громадян, що ввозяться/вивозяться вільно

1. Особисті прикраси, у тому числі з дорогоцінних металів та каміння, що мають ознаки таких, що були у вжитку.
2. Одяг, білизна, взуття виключно особистого характеру, призначене лише для особистого використання й таке, що має ознаки б/у, або нові, що ввозяться, як правило, в одному екземплярі (комплекті).
3. Предмети особистої гігієни, а також індивідуальні косметичні засоби у кількості, що забезпечує потреби однієї особи на період поїздки; 0,5 л туалетної води або 100 мл парфумів.
4. Індивідуальне письмове та канцелярське приладдя.
5. У кількості по 1 штуці: фотоапарат, кіно- та відеокамера, приладдя до них; бінокль; переносний звуковідтворюючий пристрій (магнітофон, диктофон тощо) з плівками, платівками та дисками; переносний радіоприймач, переносний телевізор,
6. У кількості до 2 штук: переносний персональний комп’ютер та приладдя до нього; калькулятор, електронна записна книжка; переносний музичний інструмент; супутниковий, мобільний телефон; годинник.
7. У кількості до 3 штук: флеш-карти.
8. Індивідуальні портативні медичні прилади для забезпечення життєдіяльності людини та контролю її стану, які мають ознаки таких, що були у вжитку.
9.  Дитячий візок.
10. Інвалідний візок.
11. Спортивне спорядження: велосипед, рибальська вудка, комплект спорядження для підводного плавання, комплект лиж, комплект тенісних ракеток, дошка для серфінгу та віндсерфінгу, комплект спорядження для гольфу, інше аналогічне спорядження, призначене для використання однією особою.
12. Лікарські засоби – в порядку і розмірах, встановлених МОЗ.
13. Речі, призначені для облаштування житла та забезпечення життєдіяльності громадян, які перебували за кордоном у довготермінових відрядженнях.
14. Інші предмети першої потреби, які є власністю громадянина і призначені виключно для забезпечення його життєдіяльності та власного користування, не є товаром і не призначені для відчуження або передачі іншим особам, а також відповідають меті перебування за кордоном.

Якщо виникнуть якісь сумніви – є сенс зателефонувати в митну консультацію.
Номер телефону в Києві: (044) 281-73-79.

Крім того, можна уточнити щось безпосередньо в митників на стійці митної консультації в залі аеропорту – перед тим як перетнути білу лінію при проходженні “зеленого коридору”.

Источник



Отзывы
Статті Читать все
Новини Читати все