Відпочивайте з нами!
Ваш персональный консультант Валентина
Залишіть своє ім'я та номер телефону, найближчим часом ми з вами зв'яжемося.

Як перемогти страх перед польотами






Незважаючи на те, що літаки залишаються одним з найбільш безпечних і надійних видів транспорту, багато людей, начитавшись новин або наслухавшись порад "доброзичливців", ніяк не можуть пересилити свій страх і піднятися на борт. У більшості з них аерофобія досягає таких масштабів, що завдає неприємностей не тільки їм самим, а й оточуючим.

Фобія або просто хвилювання?

Експерти стверджують, що аерофобію дуже легко відрізнити від стандартного передпольотного хвилювання, досить лише зрозуміти - вас напружує легкий дискомфорт, що не отруює життя ні вам, ні оточуючим, не відбивається на свободу пересування і цілком переносимо, або ж ваш страх настільки великий, що ви не можете адекватно сприймати ситуацію і відповідати за свої дії. У першому випадку допоможуть відволікаючі маневри: перегляд улюблених фільмів, читання книг, медитація, приємне спілкування і так далі, а от у другому випадку буде потрібно щось більш дієве. При цьому люди, які страждають від аерофобії, непогано обізнані про безпеку польотів і досить непогано розбираються в тому, як все влаштовано всередині літака. Але це їх не завжди рятує і часто в момент «небезпечних» ситуацій вони просто втрачають над собою контроль.

Чи можна впоратися самостійно?
Бувалі мандрівники (або ті, кому доводиться часто літати в силу специфіки своєї роботи) впевнені, що з подібною фобією цілком можна впоратися самостійно.

Як навчитися отримувати задоволення від польотів:

Налаштувати себе на те, що це лише тимчасовий дискомфорт. Займіть зручну позу в кріслі літака і заспокойте себе тим, що через кілька годин ви вже будете в місці призначення і зможете зайнятися своїми справами. Сприймайте це як тимчасові труднощі, які ви неодмінно подолаєте і зможете нагородити себе за терпіння і сміливість. Головне - не забувайте слідувати вказівкам екіпажу, тоді ваш політ буде не таким вже жахливим, повірте.
 

Зайняти себе чимось. Замість того, щоб вважати повітряні ями і здригатися від будь-якого незрозумілого скрипу, краще переведіть свою увагу на щось інше. Придумайте для себе заняття - і ви не помітите, як пролетить час. Наприклад, ви можете скласти список справ, які завжди відкладали, накидати кілька важливих листів, звільнити пам'ять телефону (або фотоапарата) для нових вражаючих знімків, розібрати файли на девайсах, подивитися фільм, який порадили друзі або кінокритики, погортати журнал або просто взяти за руку кохану людину (це теж допомагає, перевірено).
 

Попрактикувати дихальну гімнастику. Якщо ви ніколи раніше не пробували щось подібне, то зараз саме час. Переліт (особливо тривалий) - то ще випробування для організму, тому спробуйте зробити так, щоб не піддаватися паніці, не впадати в стрес і не втрачати самовладання. Як перевіреного методу цілком підійдуть глибокі вдихи і видихи - продовжуйте дихати таким чином до тих пір, поки не зрозумієте, що панічні атаки поступово відступають і ви можете спокійно сприймати те, що відбувається навколо. А щоб підсилити ефект, спробуйте під час глибоких вдихів напружувати м'язи спини - це допоможе знизити почуття тривожності, ви зможете трохи розслабитися.
Уявити, що ви вже дісталися до місця призначення. Погодьтеся, немає нічого більш заспокійливого і надихаючого, ніж уявляти, що ви вже приземлилися і тепер можете розслабитися і зайнятися своїми справами. Подумайте, що б ви хотіли зробити в першу чергу? Куди б вирушили або з ким би зустрілися? Такий психологічний прийом допомагає відволіктися від тривожних думок.

 

Подумати про принцип роботи літака. А точніше про те, що зона турбулентності, наприклад, не становить такої небезпеки, як багато хто думає. Звичайно, неприємно отримати травму впала зверху ручною поклажею чи обпектися гарячим напоєм, але якщо ви будете дотримуватися правил безпеки і залишитеся пристебнутими під час всього польоту, то і повітряні ями не доставлять вам клопоту. Що стосується ще одного міфу про те, що якщо блискавка потрапить в літак, то станеться непоправне, то він не має нічого спільного з реальністю. Трапляється, що блискавки потрапляють в повітряне судно, на крилах якого встановлені спеціальні громовідводи, але не можуть заподіяти йому серйозної шкоди. І наостанок: не мають рації ті, хто переживають з приводу випадкового відкриття дверей під час польоту. Вся справа в тому, що під час руху двері виявляються під великим тиском, щоб їх хоча б просто відкрити, знадобиться дійсно богатирська сила.

А що думають експерти?


Фахівці стверджують, що лише одиниці людей відчувають страх «від» і «до» закінчення польоту, в той час як більшість пасажирів переживають тільки під час зльоту, посадки і попадання в зону турбулентності. І саме повітряні ями змушують їх напружуватися і панікувати. Хоча в самій турбулентності немає нічого страшного - вона виникає в результаті зіткнення судна з повітряними потоками і не представляє небезпеки. До того ж екіпаж літака проходить серйозну підготовку, перш ніж вийти в свій перший рейс, тому вони точно знають, що робити в тій чи іншій ситуації. Якщо ви хочете, щоб політ пройшов для вас максимально комфортно, необхідно лише дотримуватися інструкції і вказівок бортпровідників, а заодно не забувайте пристібатися ременем безпеки в той час, коли загоряється спеціальне табло. Тоді вам вдасться уникнути непотрібних травм і не завдати шкоди іншим пасажирам. Якщо у вас все ж не виходить самостійно позбавитися від своїх страхів, то можна звернутися за допомогою до експертів, знайти спеціальні курси і частіше літати (так-так, поступово організм звикне до подібного роду «струсів», вони не будуть викликати у вас стрес або паніку).



Отзывы
Статті Читать все
Новини Читати все